b o b

J U – J I T S U

Lang geleden is het begonnen met Ju-Jitsu (Overijse 1987) : op de mat, de schoonheid ontdekken van de circulaire, ontwijkende bewegingen en het onvoorwaardelijke respect voor de andere. Ik ben nog steeds vol bewondering voor de spirituele kant van deze martiale kunst : je kan alleen maar verdedigen, nooit aanvallen.
Het is een kunst om de controle van de ontwijking te doseren in functie van de ‘aanval’. Zeer fysiek, maar vooral het mentale boeit me enorm. Vooral (toén) geen competitie en/of wedstrijden.

Een tiental jaren heb ik, met veel passie, deze martiale kunst beoefend en bestudeerd. Terugblikkend, is deze sport uitgegroeid tot een stevige basis voor mijn verdere levenshouding.

S H I A T S U

In de Ju-Jitsu literatuur heb ik dan de Shiatsu massage ontdekt. Met Ju-Jitsu kan je iemand (tijdelijk en/of ongewild) kwetsen aan een bepaald lichaamsdeel. Shiatsu kan je gebruiken om datzelfde lichaamsdeel te helen. Zeer bijzonder.

W A T S U

In de Shiatsu-literatuur, heb ik dan Watsu ontdekt : samen in een warm bad, met de neus boven water. In het warme bad kan je nog beter genieten van een Shiatsu massage. Ik heb de kans gehad om mijn derde studiejaar Watsu-opleiding nog te mogen ontvangen van de Amerikaanse Watsu-stichter, Harold Dull*. Dat was een onvergetelijke ervaring en een aangename bonus als afronding van de opleiding.

W A T A

Na Watsu komt Wata (met de neus onder water). Wata  heeft een duidelijke, extra meerwaarde op de totale beleving in het warme water: je bent helemaal ondergedompeld, het water-effect is ‘totaal’, zonder oordeel en (naakt) zoveel intenser.

T A N T R A

Bovenop de talrijke opleidingen en jarenlange ervaringen, zijn mijn Tantra-ontmoetingen een welverdiende toegevoegde waarde. De ‘cirkel’ is nooit rond, maar toch ben ik zeer dankbaar voor deze levenslange studie. Met dank ook aan mijn talrijke leraressen en leraars die mijn levenspad nog steeds mee bepalen.

Steeds benieuwd wie of wat er op mijn pad komt.

FAVICON